Dwalen over Landgoed Oldenaller

Eén van de mooiste wandelingen in en rondom Putten, is (naar mijn mening) klompenpad Oldenaller. Een tocht van 8 kilometer die je afwisselend over boerenland, heide en door kasteelbos voert.

Het klompenpad in zijn geheel heb ik al vaker gewandeld. Nu is het tijd om het landgoed waar het pad zijn naam aan dankt eens wat beter te verkennen.

 

De brug bij Oldenaller
We parkeren de auto op de parkeerplaats hoek Oldenallerallee/Nijkerkerstraat. Een grote stenen zuil herinnert aan de aanslag in september 1944, die aanleiding gaf voor de razzia van Putten op 1 en 2 oktober 1944. Een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol speelt en jaarlijks wordt herdacht bij het monument “De Vrouw van Putten”.

  • klompenpad, Landgoed Oldenaller, Putten

Het kasteel 
We steken de Oldenallerallee over en wandelen, via de door grote bomen omgeven oprijlaan, richting het landgoed. Het kasteel verrijst statig tussen de bomen en wordt omgeven door een prachtig bospark, inclusief vijver/gracht. Net voorbij de brug vindt je een grote omheinde moestuin en boomgaard (deze zijn niet toegankelijk). De bankjes in het bospark bieden, zeker in de lente en zomer, prachtige uitzichten en een welkome rustplek tijdens de wandeling.

  • Landgoed Oldenaller in Putten
  • Landgoed Oldenaller, klompenpad Putten, Veluwe

Reigers 
Wanneer je de paden volgt kom je al snel aan de rand van het bospark. Hoog in de bomen is het druk: de blauwe reigerkolonie die hier huist is druk bezig met het bouwen van nesten. Vanaf begin april hoor je de jonge reigers schreeuwen om verse vis, die de ouders invliegen vanuit de beken en poelen van de aangrenzende polder Arkemheen. Kijk niet alleen omhoog, maar let ook goed op de grond! Wie weet zie je één van de groenachtige eierschalen liggen die uit het nest gevallen zijn.

Kortom: zoek je een wandeling die vol is van historie, maar waarbij je niet direct de hele dag onderweg bent? Dan is Landgoed Oldenaller zeker een aanrader. Wil je toch wat langer op pad, volg dan de route van Klompenpad Oldenaller (route met bijbehorende informatie is verkrijgbaar bij VVV Putten).

Let op: het kasteel is bewoond en is zelf niet toegankelijk.

Blog geschreven door: Marieke Grift op 31-03-2022