Bevrijdingsjournaal

Het corona virus heeft ook in Putten een streep gezet door de fysieke bijeenkomsten en activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Ondanks de coronacrisis willen we toch graag de vrijheid vieren.Met een eigen Bevrijdingsjournaal besteedt de gemeente Putten de komende weken op een positieve manier aandacht aan het herdenken van de bevrijding en het vieren van onze vrijheid. Het Bevrijdingsjournaal bevat korte nieuwsitems en filmpjes rond de oorspronkelijk geplande activiteiten en zijn hieronder te zien. De video’s zijn gemaakt door Karakter TV.

75 jaar vrijheid


Het Bevrijdingsjournaal Putten sluit af met indrukwekkende, uitgebreide reportage over de bevrijding van Putten. Historicus Evert de Graaf neemt u mee naar de gebeurtenissen in Putten 75 jaar geleden. Puttense kinderen vertellen hoe zij, 75 jaar later, vrijheid ervaren.

Bevrijdingsjournaal Putten Regie en productie: Peter Brinkman, Karakter.tv In opdracht van: Gemeente Putten

Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Samen Verder Putten, Stichting Oktober ’44, Puttens Historisch Genootschap, Oranjevereniging Putten, Fanfarecorps Excelsior, Stichting Poorterbrug


Burgemeester Lambooij Bevrijdingsdag 2020

In het één na laatste item van het Bevrijdingsjournaal Putten spreekt burgemeester Lambooij tot alle inwoners van Putten. Hij roept op om op 5 mei vanaf 13.00 uur samen te kijken naar de uitgebreide reportage van het Bevrijdingsjournaal Putten. Hierin neemt historicus Evert de Graaf u op boeiende wijze mee naar de bevrijding van Putten, nu 75 jaar geleden.
Dodenherdenking gemeente Putten 4 mei 2020

Bekijk de Dodenherdenking op 4 mei 2020 in de gemeente Putten. We herdenken de gevallenen die tijdens en sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen door oorlog of vredesoperaties. De herdenking gebeurde vandaag op aangepaste wijze in verband met de coronacrisis.

Bloembakken Freedom Flame Tulpen


In het achtste item van het Bevrijdingsjournaal Putten besteden we aandacht aan de bloembakken met de Freedom Flame tulpen. De tulpen symboliseren het vrijheidsvuur in Wageningen. Traditiegetrouw wordt dit vrijheidsvuur elk jaar overgebracht naar Putten. Door de coronacrisis dit jaar niet met een fysieke loop, maar door de freedom flame tulpen.
Bevrijdingsbier Vrij Leven

In het zevende item van het Bevrijdingsjournaal Putten besteden we aandacht aan het bevrijdingsbier Vrij Leven. Erik van de Poll van Stichting Samen Verder kwam met het idee om een bevrijdingsbier te maken. De Puttense bedrijven Hert Bier en Heinen Delfts Blauw sloegen de handen ineen en het resultaat mag er zijn: Vrij Leven. Een oranjebier voor heel Nederland om te vieren dat we 75 jaar bevrijd zijn.
Regelmatig worden er nieuwe video's van de bevrijdingsjournaals op deze pagina geüpload. Wil jij alle video's bekijken klik dan hier voor een overzicht op het youtube kanaal van Gemeente Putten 

  

Zo viert Putten 75 jaar bevrijding

Gelukkig kunnen een aantal initiatieven wel doorgang vinden en kunnen we ondanks de vreemde periode waarin we momenteel leven toch stilstaan bij het jubileum van 75 jaar vrijheid. Vier jij ook 75 jaar vrijheid in Putten? We zouden het erg leuk vinden als je dit op socialmedia deelt met de hashtag #PuttenHerdenkt.

Bestuur SSVP loopt evacuatieroute Putten- Huissen

Het bestuur van Stichting Samen Verder Putten gaat de evacuatieroute tussen Putten en Huissen lopen. Op vrijdag 26 juni om 07:00 start het groepje bestuursleden vanaf de ‘Vrouw van Putten’ richting Huissen en het zal volgens planning op zaterdag 27 juni om ongeveer 17:00 uur in Huissen aankomen bij het monument bij het massagraf. In elke gemeente waar het Stichtingsbestuur doorheen loopt wordt de Puttense bevrijdingsvlag aangeboden aan het gemeentebestuur samen met de Marigold uit Huissen.

De route die gelopen wordt is voor een belangrijk deel de route die de evacués ook liepen in 1944, maar dan natuurlijk in omgekeerde richting. Op die route staan diverse herdenkingspunten van de Tweede Wereldoorlog. Bij die herdenkingspunten wordt een brandende gedenkkaars achtergelaten. Ze  zijn op hun route via een vlog en gps te volgen op social media. Na afloop van de route wordt deze via gps beschikbaar gemaakt. 

 

Bevrijdingsjaar

In 1944 stopte de geallieerde opmars bij Arnhem en werd gestaakt. Hoop op een snelle bevrijding van de Duitse bezetter werd snel opgegeven. Uiteindelijk kwam die bevrijding er, maar pas op 17 en 18 april 1945. Historicus en oud-wethouder Evert de Graaf legt uit hoe die dag en de aanloop daarnaartoe er precies uitzag. Het hele verhaal kun je lezen op de website van het verhaal van Putten.

Hertbier: Vrij leven

De vrijheid vieren doen we in deze periode vooral thuis. Om hier extra van te kunnen genieten is er een heerlijk vrijheidsbier ontwikkeld door Hert Bier uit Putten. Het Vrij Leven-Bier is gebotteld in prachtige flesjes, ontworpen door Heinen Delfts Blauw. Het bier is o.a. bij de Puttense supermarkten te verkrijgen. 

Bevrijdingsbomen

Op 17 en 18 april zullen meer dan 100 bomen in het centrum van Putten versierd worden met gebreide Nederlandse vlaggen. Elly van Geest en ruim 35 enthousiaste mede-breiers zijn hiervoor aan de slag gegaan. De wol is beschikbaar gesteld door de gemeente Putten en kan opgehaald worden bij Creatief. De gebreide vlaggen zullen tot 10 mei blijven hangen.

 

Putten Herdenkt

Het projectplan Putten Herdenkt wordt gesubsidieerd door de gemeente Putten. Vanaf september 2019 zijn er al vele activiteiten ontwikkeld. Binnen het project werken de volgende partners samen: Stichting Oktober ’44, Puttens Historisch Genootschap, Museum De Tien Malen, Erfgoed Gelderland, Stichting Samen Verder Putten, Stichting Samenloop, Stichting Poorter Brug, Theater Stroud, Theaterhuis Wild Zwijn, Stichting Cultuurkust, Oranjevereniging Putten, Fanfarecorps Excelsior, mediapartner BDU en VVV Putten. Het Bevrijdingsjournaal wordt gemaakt door het Puttense Karakter TV. Daarnaast zetten vele vrijwilligers zich in voor de verschillende projecten, waaronder historicus Evert de Graaf, evenals diverse (lokale) ondernemers.