Historische dorpswandeling

Wanneer mijn vriend en ik een nieuwe plek bezoeken vinden we het altijd leuk om op verkenning te gaan. Dat doen we met een wandel- of fietsroute en soms ook met een gids. Hoe dan ook is het altijd leuk om de nieuwe locatie te ontdekken en vaak komen we dan op plekken die we zonder die route of gids nooit gezien zouden hebben.

Dit is één van de redenen dat ik bezoekers van Putten vaak aanraad om de Historische Dorpswandeling te lopen. De route van 4 km, die is gemaakt door het Puttens Historisch Genootschap, neemt je mee terug in de tijd.

 

Start bij de VVV
Het is alweer een aardige tijd geleden dat ik de route zelf gewandeld heb. Vandaag schijnt de zon, het ideale moment om mijn kennis weer eens op te frissen en een duik te nemen in de historie van Putten.
De route start bij de VVV. Tijdens het lopen van de route let ik op dingen waar ik normaal zo aan voorbij loop. Zo zie ik nu de bijzondere glas-in-lood ramen van de Rooms Katholieke kerk en vallen de mooie gevels van een aantal gebouwen in het centrum ineens op.

  • historische dorpswandeling

De foto’s die in de gids staan laten zien hoe Putten er in vroegere tijden uit zag. Leuk om naast de huidige situatie te houden. Ik vraag me af hoe het er hier over 100 jaar uitziet.

Informerende straatnamen
De straatnamen geven eigenlijk al wat informatie. De Papiermakerstraat is er bijvoorbeeld omdat er vroeger in Putten drie papiermolens waren. En wist je dat de Molenweg ook wel het Poepesteegje werd genoemd? Wil je weten waarom? Ga dan ook eens op pad met de brochure.

Winkelcentrum Putten 
De route gaat ook door de winkelstraten waar ik gelijk gebruik van maak en wat aankopen doe. Uiteraard is het dan ook even tijd voor een kop thee met wat lekkers!

De route is echt een aanrader. Naast de toeristen zouden ook zeker de inwoners van Putten deze route eens moeten wandelen. Voor gezinnen met kleine kinderen is er ook een leuke kinderroute door het centrum van Putten: ‘Een kiekje in Putten’

Een leuk weetje: iedere nieuwe inwoner van Putten krijgt van de gemeente een voucher waarmee de brochure van de Historische Dorpswandeling bij VVV Putten kan worden opgehaald.
Wil je meer weten over de historie van Putten? Klik hier: Cultuur en Ambacht in Putten | VVV Putten.

 

Blog geschreven door: Suzanne van den Bor op 23-02-2022