Museum De Tien Malen

Op Landgoed Schovenhorst staat museum De Tien Malen, waar te zien is hoe de mens het Puttense landschap door de eeuwen heen gebruikt en beheerd heeft. Van de ijstijd tot de middeleeuwen! Maak kennis met brinken, engen, kampenlandschappen, ontginningen en maalschappen. Ook staan er bijzondere tentoonstellingen in het museum.
De Stichting Puttens Historisch Genootschap is in april 1990 opgericht en heeft als belangrijkste doelstelling het levend houden van de cultuurhistorische geschiedenis van Putten. Het PHG richt zich primair op het vergroten, behouden en uitdragen van de lokale geschiedenis. Maar ook het behoud van het karakter van Putten vormt een belangrijk speerpunt.

De gemeente Putten telt maar liefst twee cultuurhistorische musea: Museumboerderij Mariahoeve en het Historisch Museum De Tien Malen. Beide musea zijn opgericht door- en in beheer van het PHG en draaien geheel zonder gemeentelijke subsidie. Maar dankzij de inzet van ruim 100 enthousiaste vrijwilligers en vrienden van Historisch Putten kunnen we u het nodige tonen.

Het Historisch Museum De Tien Malen geeft een beeld weer van de steentijdperk tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het museum huisvest een grote collectie archeologische vondsten uit de oertijd zoals vuurstenen klingen, mesjes, schrappers en stenen bijlen. De geschiedenis van het dorp komt tot leven met landkaarten, foto’s, tekeningen en op schaal gemaakte kijkkasten van bijvoorbeeld een boerderij en grafheuvel. Een grote verzameling ambachtelijke - en agrarische gereedschappen en werktuigen maken het plaatje compleet. Hoe leefde ‘de Putter’ in een tijd zonder stromend water en elektriciteit? Beleef het huishoudelijk werk in de ‘goot’ (keuken), het wonen op de heerd (huiskamer) en het repareren in de boerenwerkplaats. Er is een ruimte ingericht hoe de kinderen toen naar school gingen. Nieuw is de kleermakershoek!
Leer daarbij ook alles over brinken, woeste gronden, maalschappen en nog veel meer.

De tijdelijke expositie in het Historisch Museum De Tien Malen 2018 laat u kennismaken met de Bijencultuur met het thema ‘Laat Bijen geen historie worden’.
De bijencultuur ontstond ongeveer 2600 voor Christus in Egypte. De nu algemeen gebruikte bijenkast, met uitneembare rekken als bladzijden naast elkaar, werd in 1852 uitgevonden door een dominee uit Philadelphia (VS).
Belangrijk is de rol van de BIJ in onze huidige flora.
Al deze wetenswaardigheden en gebruiken zijn te zien tijdens deze tijdelijke expositie.

Voorzieningen gehandicapten
Toegankelijk voor gehandicapten Ja
Toelichting toegankelijkheid Plateaulift waarop een invalidewagen kan staan naar de eerste etage. Invalidenparkeerplaats vlakbij de ingang.
Vervoer
Eigen parkeerterrein Ja
Parkeren bij accommodatie Ja
Huisdieren
Huisdieren Huisdieren niet toegestaan
Zien, Doen & Beleven
Rondleidingen Ja
Productverkoop/museumshop Ja
Type museum stads- en streekhistorie
MJK (Museumjaarkaart) 0.00
toegang leden 0.00
toelichting prijs € 3,00 voor volwassenen, € 1,50 voor kinderen. Met museumkaart gratis.
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja